• Rozvojový projekt „Čítame pre radosť“

          •  Naša ZŠ s MŠ bola úspešná v zapojení sa do celoslovenskej výzvy v rámci rozvojového projektu "Čítame pre radosť". Účelom výzvy je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia  u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice. Zo získaných finančných prostriedkov z projektu sme zriadili jednu triednu knižnicu v MŠ a dve triedne knižnice v triedach pre prvý a druhý ročník. Žiaci aj deti sa knižniciam tešia a radi ich využívajú počas vyučovania, ako aj prestávok.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Svetový Deň Zeme je sviatok venovaný našej Zemi, ktorý si 22.apríla každoročne po celom svete pripomíname už od roku 1970. Tohtoročná téma svetového dňa „Planéta vs. Plasty“ poukazuje na kritický vplyv plastov na našu prírodu, životné prostredie, ale aj na ľudské zdravieŽiaci našej školy, ako aj deti MŠ  sa zapojili do  rôznych aktivít: ako napríklad zbieranie odpadkov v obci, v ktorej sídli naša škola. Nedá mi nespomenúť, že výrazný podiel na odpadkoch mali práve spomínané plasty. Žiaci šiestej triedy vyrábali výrobky z recyklovaných materiálov nielen v rámci predmetu ekológia, ale aj záujmového útvaru Kreativita. Deti MŠ a žiaci tretieho, siedmeho a deviateho  ročníka robili plagát  s pravidlami na ochranu Zeme. Myslím si, že problematika ochrany prírody a Zeme nie je  našim žiakom a deťom vôbec ľahostajná.Fotografie z aktivít nájdete vo fotoalbume: "Deň Zeme 2024"

             

        • Zápis do MŠ 2024/2025
          • Zápis do MŠ 2024/2025

          • Materská škola Čeľadice 87, 95103

            e-mail: msceladice@cenrtum.sk / tel: 0911507393

             

            ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY ČEĽADICE 87

            NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

            .                         

            Základná škola s materskou školou Čeľadice 87, 95103 oznamuje termín, podmienky a postup zápisu detí do materskej školy

            Na základe §59 ods.3 a 4 zákona NR SR č.245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v platnom znení sa žiadosť o prijatie dieťaťa do Materskej školy Čeľadice 87 v školskom roku 2023/2024 podáva formou tzv.zápisu, ktorý sa uskutoční

            13.05. 2023 o 14:00 - 16:00 hod

            14.05. 2023 o 14:00 - 16:00 hod

            15.05. 2023 o 14:00 – 16:00 hod

            Podmienky prijatia:

            1. Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od troch rokov veku, výnimočne sa prijíma dieťa mladšie ako tri roky len s osvojenými hygienickými návykmi a hlavne podľa voľnej kapacity. Nesmie sa uprednostniť dieťa mladšie ako tri roky pred prijatím starších detí.

            2. Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta 2024, je predprimárne vzdelávanie povinné.

            3. Právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie majú deti, ktoré dovŕšia 4 roky do 31.augusta príslušného kalendárneho roka.

            4. Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa podľa trvalého bydliska, ak sa rodič nerozhodne inak.

            5. V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do materskej školy, riaditeľka materskej školy pri prijímaní uprednostní:

            *deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné, podľa miesta trvalého bydliska, ak sa rodič nerozhodne inak,

            * deti, ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania,

            * deti, ktoré majú právo na prijatie, t.j. 4 ročné deti,

            * ak má dieťa k 1.9.2024 tri roky a je bez plienok!

            * súrodencov detí navštevujúcich materskú školu.

            Počet detí sa stanoví naplnením kapacity materskej školy!!!

            Všeobecné podmienky zápisu dieťaťa na predprimárne vzdelávanie:

            a)Do materskej školy sa prijímajú deti na základe písomnej žiadosti – prihlášky zákonného zástupcu. Prihláška sa nachádza aj na web stránke školy: https://zsceladice.edupage.org/

            b) Súčasťou žiadosti je potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, kde sa uvádza aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa.

            Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, k žiadosti sa prikladá aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            c) Riaditeľka MŠ vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie najneskôr do  30. júna 2024 v súlade s podmienkami prijatia.

            d) Materská škola vyžaduje pri zápise údaje podľa § 59 ods. 6 školského zákona:

            - meno a priezvisko dieťaťa, jeho dátum a miesto narodenia, adresu trvalého pobytu, rodné číslo, štátnu príslušnosť, národnosť.

            - meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu zákonných zástupcov dieťaťa a kontakt na účely komunikácie. Prosíme uviesť telefónne číslo a e-mailovú adresu oboch zákonných zástupcov!

            Žiadame zákonných zástupcov, aby žiadosť vyplnili podľa občianskych preukazov a rodného listu dieťaťa.

             

            Prijímací postup:

            1. a) Stiahnutie a následné vytlačenie „Žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie“ z našej web stránky: https://zsceladice.edupage.org/

            b) Kto nemá možnosť si  prihlášku vytlačiť, môže si ju vypýtať v MŠ.  

            2. Podpísanie prihlášky obidvoma zákonnými zástupcami dieťaťa!!!

            (Podľa § 144a školského zákona účinného od 1.januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            - jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť na právne úkony bola obmedzená,

            - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať,

            - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa.

            3. Potvrdenie prihlášky všeobecným lekárom pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní.

            4. Pri odovzdávaní prihlášok riaditeľka skontroluje pravdivosť údajov z dokladov. Treba priniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz zákonného zástupcu v deň zápisu. Zápis prebieha za prítomnosti dieťaťa.

            5. Prevzatie rozhodnutia o prijatí / neprijatí dieťaťa do 30.6.2024 osobne zákonným zástupcom, prípadne zaslané poštou.

            V Čeľadiciach dňa  22.04.2024      

             

            S úctou                                                                                                                             Mgr. Marianna Stolárová

                                                                                                                                               zástupkyňa ZŠ s MŠ pre MŠ

             

            Príloha na stiahnutie!!!

            Ziadost_o_prijatie_dietata_na_predprimarne_vzdelavanie.pdf

                   

          • Jarná súťaž s vydavateľstvom Slovart

          • Žiaci 1. ročníka sa zapojili do súťaže, ktorú vyhlásilo vydavateľstvo Slovart. Spolu s pani učiteľkou Mgr. A. Šimanskou vyrobili krásne veľkonočné dekorácie. Za tvorivosť a kreativitu boli odmenení krásnymi knihami do triednej knižnice.

          • Zápis budúcich prváčikov

          • Včera sa u nás v škole konal zápis budúcich prváčikov. S pani učiteľkami deti vypracovali  rôzne zaujímavé úlohy a ako pamiatku na ich výnimočný deň si so sebou odniesli aj krásne darčeky, ktoré ich istotne veľmi potešili. Ďakujeme rodičom za prejavený záujem a dôveru o vzdelávanie v našej škole. Teší nás početná účasť. 

          • Noc s Andersenom

          • Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie na podporu čítania rozprávok a kúzelných príbehov. Počas jednej čarovnej noci sa deti stretnú v knižniciach, školách, školských družinách, kluboch a iných miestach na Slovensku, v Čechách, na Morave ale aj v celej Európe a v zámorí.

            Rozprávková noc pre deti je plná dobrodružstiev, kreativity a súťaží. Noc s Andersenom združuje deti a knihovníkov malých obcí aj veľkých miest bez rozdielu národnosti.

            Žiaci 5., 7. a 9. ročníka sa rozhodli stráviť nezvyčajnú noc v škole. Zabavili sa pri rôznych súťažiach a  zábavných hrách. Výnimočnú noc sme zakončili sledovaním rozprávky od H. Ch. Andersena "Malá morská víla". Nechýbalo výborné občerstvenie a odmeny pre všetkých zúčastnených a víťazovné družstvá. 

          • Moja obľúbená literárna postava

          • Žiaci piateho ročníka dostali úlohu, vybrať si obľúbenú literárnu postavu a vytvoriť 3D projekt. 

            Máme veľmi šikovných a kreatívnych žiakov a tiež rodičov, ktorí priložili ruku k dielu. Medzi postavami sme našli Hedvigu z Harryho Pottera, Willyho Wonku, Pinocchia, Spongeboba, Malého princa a mnoho dalších...

            Skvelé projekty, piataci!!!

             

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže

          •  Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., vyhlásila výtvarnú súťaž "Voda za mier". Do súťaže sa  zapojili aj žiaci našej školy a boli odmenení krásnymi vecnými cenami.


          • Veľkonočné prázdniny

          • Oznam 

            Veľkonočné prázdniny pre žiakov základnej školy budú od 28. marca 2024 do 2. apríla 2024 (utorok). Taktiež bude prerušená prevádzka MŠ. Žiaci budú automataticky odhlásení z obedov. Vyučovanie po prázdninách- 3.apríla 2024 (streda).

            Prajeme Vám príjemné veľkonočné sviatky 

          • Súťaž v jarnom aranžovaní

          • Naša šikovná žiačka Katka Kelemenová, sa zúčastnila súťaže v jarnom aranžovaní , pod vedením Mgr. Kristíny Katrušinovej .

            Súťaž sa už tradične konala v  CVČ Domino  v Nitre . 
            Katke sa podarilo získať krásne 3.miesto, zo srdca blahoželáme a želáme ešte veľa chuti do ďalšej tvorivosti .

          • Ponožková výzva

          • Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho syndrómu, pretože ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac. Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu.Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

            Do tejto výzvy sa s radosťou zapojili aj žiaci a zamestnanci našej školy.

          • Atlantis

          • V stredu 20. 3., keď naši deviataci mali celoslovenské testovanie, my menší sme sa vybrali do vzdelávacieho a zážitkového centra v Leviciach. Formou hry sme si vyskúšali ako fungujú chemické, matematické a fyzikálne javy. Veľmi sa nám páčili obrovské bubliny, reťazový most, hrady z kociek, "9D" okuliare, hra na žeriave a zoznámili sme sa so zaujímavými faktami zo sveta vesmíru.

          • Výtvarné súťaže "Vesmír očami detí" a "Svetový deň vody"

          • Žiaci našej školy sa zapojili do viacerých výtvarných súťaží.

            Našu školu budú reprezentovať diela M. Zahradničekovej, S. Barabášovej, K. Kelemenovej, Z. Rajčániovej (Vesmír očami detí), H. Hamadovej, S. Piu, L. Pukanovej, K. Kučírkovej a L. Mazúchovej (Svetový deň vody).

          • Súťaž v anglickom prednese .

          • Dňa 15.3.2024 sa CVČ Domino v Nitre , uskutočnila každoročná súťaž v anglickom prednese .

            Naši šikovní recitátori Arina Rohanová, Kristína Košíková a Dávid Pócsik súťažili v kategórii próza a poézia . 
            Dávidovi Pócsikovi sa podarilo získať krásne 3 .MIESTO. 
            Srdečne blahoželáme a želáme všetkým zúčastneným, ešte veľa úspechov . 
             

            “The more that you read, the more things you will know."

             Dr. Seuss,