• Oznam ŠJ !

          •  

            Važení rodičia,

            od 2.mája 2023 platia dotácie na obedy, preto Vás žiadam o upozornenie detí, aby nezabúdali na čip pri prevzatí obeda, pretože ak dieťa obed nečipne, tak obed hradíte v plnej výške a strácate nárok na dotáciu (ak dieťa čip stratilo, treba to nahlásiť triednemu učiteľovi čo najskôr, noví stravníci budú mať čip pridelený tento týždeň).

            Taktiež Vám pripomínam, že na dotáciu máte nárok len v prípade ak sa dieťa zúčastnilo na výchovno - vzelávacom proces a odobralo obed, to sú dve zakladné podmienky pre nárok na dotáciu !!!

            Taktiež Vám pripomínam, že odhlasovanie a prihlasovanie na obed je možné iba deň vopred do 14,00 hod a každý pondelok do 7,00 hod ráno na t.č. 0911 628 990 (cez aplikáciu edupage, môžete dieťa odhlasiť aj cez víkend do 14,00 hod).

            V prípade akýchkoľvek otázok ma prosím kontaktujte na t.č. 0911 628 990 (poprosím nie cez obedný výdaj!).

            Ďakujem za porozumenie.

            S pozdravom

            Ing. Vindišová /vedúca ŠJ/

             

        • 22. apríla si na celom svete pripomíname Svetový deň Zeme.
          • 22. apríla si na celom svete pripomíname Svetový deň Zeme.

          • Takto sme si pripomenuli Deň Zeme my..............v našej škole sme uskutočnili rôzne aktivity, ktoré upozornili na dôležitosť ochrany životného prostredia a celého ekosystému. Žiaci 1. stupňa kreslili a vyrábali projekty. Žiaci 5. ročníka pomohli k väčšej čistote v našej obci, vrámci predmetu Ekológia zbierali odpadky. Žiaci 4. ročníka si na hodine anglického jazyka precvičili svoje znalosti vrámci recyklácie odpadu interaktívnou hrou, vyrobili si aj svoju eko knižôčku.

          • Exkurzia Hronský Beňadik

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Hronský Beňadik.

            Naši žiaci 5. až 8. ročníka sa zúčastnili exkurzie v Hronskom Beňadiku, kde sme mali možnosť navštíviť majestátny kláštor a Baziliku minor sv. Benedikta. Dozvedeli sme sa niečo z jeho histórie, o jeho obyvateľoch a účeloch využitia, pozreli sme si expozíciu o živote benediktínskych mníchov. V jednotlivých miestnostiach sme nahliadli do kapitulnej siene, knižnice, refektára, klenotnice, lekárne a pustovne. V zrekonštruovanej sýpke sme si mohli pozrieť modely kláštora a výjavy zo slovenských dejí. Azda najzaujímavejšou bolo kláštorné skriptórium, kde sme si vyskúšali prepisovanie listín použitím stredovekej techniky brkom a atramentom. Na záver exkurzie nás v kláštornej čajovni ohriali teplým bylinkovým čajom. Každý si z exkurzie odniesol rôzne zážitky. Veríme, že sa tam v budúcnosti znova pozrieme. 

          • ZÁPIS DETÍ DO MŠ 2023/2024

          •                     

             

            ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY ČEĽADICE na školský rok 2023/2024

             

            Podľa §3 ods. 2 vyhlášky MŠ SR č.306/2008Z.z. o materskej škole v znení vyhlášky 308/2009Z.z. riaditeľ školy po dohode so zriaďovateľom dohodol termín a miesto podávania žiadostí do materskej školy , ako aj podmienky prijímania detí do materskej školy k školskému roku 2023/2024

            .                         Základná škola s materskou školou Čeľadice 87, 95103

            oznamuje, že osobný zápis detí do materskej školy  Čeľadice na školský rok 2023/2024 sa uskutoční v dňoch :

            09.05. 2023 o 14:00 - 16:00 hod

            10.05. 2023 o 14:00 - 16:00 hod

            11.05. 2023 o 14:00 – 16:00 hod

            Zverejnené dátumy a čas sú záväzné pre rodičov, ktorí chcú prihlásiť dieťa do materskej školy. V týchto termínoch je potrebné prísť s dieťaťom do materskej školy Čeľadice a priniesť vypísanú, lekárom potvrdenú prihlášku aj s údajom o očkovaní a prefotenú kartičku poistenca.

            Prihlášku do materskej školy si môžete osobne prevziať:

            Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, ktorú predloží riaditeľke materskej školy, alebo pedagogickému zamestnancovi.

            Prihláška do MŠ musí byť podpísaná oboma zákonnými zástupcami, potvrdená lekárom pre deti a dorast. Potvrdenie musí obsahovať údaj o očkovaní. Nezabudnúť doložiť prefotenú kartičku poistenca.

            Rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa  na nasledujúci školský rok vydá riaditeľka materskej školy  písomne do 20. júna 2023. V rozhodnutí o prijatí dieťaťa môže riaditeľka určiť adaptačný pobyt alebo diagnostický pobyt dieťaťa po dobu maximálne troch mesiacov.

            Dieťa, ktoré navštevuje MŠ Čeľadice  pred dovŕšením veku, od ktorého je predprimárne vzdelávanie povinné, pokračuje v povinnom predprimárnom vzdelávaní v MŠ Čeľadice. Ak sa zákonný zástupca dieťaťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné rozhodne, že dieťa prihlási na povinné predprimárne vzdelávanie do inej materskej školy, ako je tá, ktorú navštevovalo pred začiatkom povinného predprimárneho vzdelávania, o prijatie dieťaťa musí danú (inú ako dovtedy navštevoval) MŠ požiadať podľa daných podmienok. 

            Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné t.j. . Pre všetky deti, ktoré dosiahnu 5 rokov do 31. 8. 2023 je predprimárne vzdelávanie povinné.

             Pre koho je predprimárne vzdelávanie povinné: (podľa zákona 245/2008 §28a)

             (1) Pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole, je predprimárne vzdelávanie povinné

            (2) Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok, ak odsek 3 neustanovuje inak.

            (3) Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne19) o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            (4) Ak dieťa ani po pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole nedosiahlo školskú spôsobilosť, začne najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo siedmy rok veku, plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole.

            (5) Ak zákonný zástupca dieťaťa alebo zástupca zariadenia požiada, aby bolo na povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo piaty rok veku do 31. augusta, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. 

            O prijatí, alebo neprijatí dieťaťa rozhoduje riaditeľ školy podľa § 28 zákona č.245/2008 Z.z. O zaradení dieťaťa do triedy rozhoduje riaditeľ materskej školy  podľa pedagogických kritérií, a organizačných podmienok materskej školy.

            Rodičia si prídu vyzdvihnúť rozhodnutie o prijatí, alebo neprijatí od 20.júna 2023

            / s občianskym preukazom/

            V prípade, že rodič zatají zdravotný stav dieťaťa. Neinformuje materskú školu o špecifických potrebách dieťaťa, alebo o jeho nespôsobilosti /dieťa musí mať vypestované hygienické, sebaobslužné návyky, samé sa najesť, používať toaletu, návyky spoločenského správania sa../ môže riaditeľ rozhodnúť o jeho vylúčení z materskej školy.

            Zaradenie dieťaťa do konkrétnej triedy je v kompetencii riaditeľa.

             

            Kritériá prijatia dieťaťa do materskej školy:

            Pri vyššom počte ako je možné prijať, postup pri prijímaní je nasledovný:

            1. Prednostne sa príjímajú deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné
            2. deti, ktoré nedovŕšia do 31.8.2023 vek 5 rokov a zákonný zástupca požiada o predčasné plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v školskom roku 2023/2024, pričom predloží so žiadosťou aj písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie
            3. Postupne 5,4 a 3 deti /Deti ktoré ku dňu nástupu do materskej školy dovŕšili 3 roky/ .
            4. Do materskej školy sa môžu prijímať aj dvojročné deti, ale len v prípade, ak to dovoľuje kapacita materskej školy.
            5. Do materskej školy sa ďalej môžu prijímať aj deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ak to povoľuje kapacita materskej školy, a v prípade ak má materská škola vytvorené vhodné podmienky na integráciu dieťaťa so ŠVP.
            6. Prednostne sa prijímajú deti o ktoré sa stará osamelý zákonný zástupca.

             

            Dôležité!!!

            Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2023 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:
            → jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa,

            → ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo

            →ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti  je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
            → jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti  je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať ) alebo
            → vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením. 
            Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľke materskej školy →  
            Písomné vyhlásenie zákonných zástupcov

            Spádové územie materskej školy

            1. Dieťa plní povinné predprimárne vzdelávanie v spádovej materskej škole.
            2. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, so súhlasom riaditeľky materskej školy, do ktorej sa hlási. Riaditeľka tejto materskej školy, pri prijímaní detí na predprimárne vzdelávanie, udelí predmetný súhlas s prihliadnutím na kapacitné možnosti materskej školy až po umiestnení všetkých detí, ktoré majú trvalý pobyt v školskom obvode spádovej materskej školy.

            Bližšie informácie poskytne zástupkyňa riaditeľky školy na telefónnom čísle: 0911507393.

            email: msceladice@centrum.sk                                             Mgr. Marianna Stolárová

                                                                                                                          zástupkyňa MŠ.

            Príloha: Ziadost_o_prijatie_dietata_na_predprimarne_vzdelavanie.pdf

             

          • OZNAM ŠJ !!!

          •  

             

            Dobrý deň,

             

            dotovaná strava bude priznaná len žiakom a deťom, ktorí odovzdali vyplnenú žiadanku na poskytnutie dotácie do daného termínu !!!

             

             

            Základná škola:

             

            - stravné bude hradené v plnej výške a ostáva len poplatok za réžiu 0,05 € na deň

            - deti sa musia zúčastniť výchovno - vzdelávacieho procesu

            - deti musia odobrať obed ( žiadam o kontrolu čipov na potvrdenie prevzatia obeda)

             

            V  prípade nesplnenia vyššie uvedených podmienok, nebude dotácia na stravu žiakovi poskytnutá a zákonný zástupca žiaka je povinný uhradiť stravu v plnej výške !

            Odhlasovanie a prihlasovanie obedov zostáva nezmenené  a to deň vopred do 14,00 hod. u vedúcej školskej jedálne na t.č. 0911 628 990, alebo prostredníctvom aplikacie edupage.

             

             

            Materská škola:

             

             - dotácia na stravu bude poskytnutá pre deti ktoré navštevujú posledný ročník MŠ (predškoláci) a deti v HM alebo ŽM

            - stravné bude dotované vo výške 1,40€ / deň, výška stravného je 1,90€ / deň, čiže doplatok bude 0,50€ deň + réžia 0,05 €/ deň.

            Celková mesačná úhrada za potraviny + réžiu bude v sume 13€

            - dieťa sa musí zúčastniť výchovno - vzdelávacieho procesu

            - dieťa musí odobrať stravu

             

            V prípade nesplnenia vyššie uvedených podmienok, nebude dotácia na stravu dieťaťu poskytnutá a zákonný zástupca musí uhradiť stravu v plnej výške!

            Odhlasovanie a prihlasovaie obedov zostáva nezmenené a to deň vopred do 14.00 hod.

             

             

            V prípade nejasností, alebo otázok ma  kontaktujte

               vedúca ŠJ p. Vindišová -  0911 628 990

             

             

             

          • Viem, čo zjem

          • Aj trendy v stravovaní sa neustále menia. Už v detstve si vytvárame stravovacie návyky. Žiaci 4. ročníka sa zapojili do projektu "Viem, čo zjem". Svoje znalosti o význame zdravého stravovania využili pri príprave vlastného receptu - tuniaková nátierka.

          • KVETNÁ NEDEĽA

          •  

            Tak ako Morena, vynesená slobodnými dievčatami na Smrtnú nedeľu symbolizovala zimu, zelený konárik liesky, vŕby alebo inej dreviny bol symbolom ožívajúcej prírody a nasledujúceho leta. Rituál jeho prinesenia do dediny sa realizoval väčšinou na Kvetnú nedeľu (týždeň pred Veľkonočnou nedeľou) mladými dievčatami, súcimi na vydaj. Zelená halúzka, nazývaná leto, letečko, lesola či máj bola ozdobená farebnými stužkami, slamenými retiazkami a vyfúknutými vajíčkami. Dievčatá s ňou prechádzali po celej obci, aby tak oznámili príchod teplejších dní a odomykanie zeme. V niektorých obciach obchádzali v malých skupinách všetky domácnosti a rozdávali zelené vetvičky ako symbol prebúdzajúceho sa života. Spievali pri tom archaické obradové piesne a vinšovali zdar v hospodárstve i zdravie v rodine. Ako odmenu si vyslúžili vajíčka alebo drobné peniaze. Nosenie letečka je známe predovšetkým z juhozápadného Slovenska a z priľahlých oblastí stredného Slovenska. V našej obci tradične chodia svievať, ako to my nazývame „ ZELENÚ VŔBU “,  malé dievčence a dievčatá svojím rodinám, prípadne blízkym známym...

            PRAJEME VÁM KRÁSNU KVETNÚ NEDEĽU

            Deti a kolektív z Materskej školy 

            Touto formou by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať pani Ing. Marianke Hamadovej, za odmeny pre naše dievčatá.

            Ďakujeme